Overslaan naar inhoud

Content Services Platforms: 5 dingen die we van deze nieuwe definitie kunnen opsteken

ECM is niet meer

Content Services Platforms: 5 dingen die we van deze nieuwe definitie kunnen opsteken

ECM is niet meer

Onlangs bracht Gartner zijn nieuwe Magic Quadrant for Content Services Platforms uit, waarmee Gartner de markttransitie afrondt die het tien maanden geleden met een blogpost aankondigde: “ECM is dood (kapot, eindig, een ex-market naam), althans in de manier waarop Gartner de markt definieert”. Met de publicatie van het Magic Quadrant voor Content Services Platforms voltooit Gartner nu haar definitie van de markttransitie. Wat kunnen we opsteken van deze marktverandering rondom informatiemanagement?

Nieuwsgierig naar waar je op moet letten bij de keuze van een Content Services Platform? Lees Content Services Platforms: De Essentiële Gids in 2024.

Om helderheid te scheppen in termen van technologieën, processen en strategieën die organisaties gebruiken om content te beheren heeft Gartner zijn Enterprise Content Management definitie gewijzigd van:

“The term enterprise content management (ECM) describes both a strategic framework and a technical architecture that supports all types of content (and format) throughout the content life cycle. As a strategic framework, ECM can help enterprises take control of their content. It can contribute to initiatives around transactional processes, compliance and records management as well as sharing and collaborating around content and documents. As a technical architecture, ECM can be delivered either as a suite of products integrated at the content or interface level or as a number of separate products that share a common architecture.”

…naar een nieuwe ‘Content Services Platform’ definitie:

“A content services platform is a set of services and microservices, embodied either as an integrated product suite or as separate applications that share common APIs and repositories, to exploit diverse content types and to serve multiple constituencies and numerous use cases across an organization.”

In juli 2023 publiceerde Gartner een meer moderne definitie van wat we vandaag de dag mogen verwachten van een Content Services Platform:

Content services platforms (CSPs) are foundational for managing and utilizing content within an organization. CSP technology enables employees to retrieve and work with content in a modern and seamless way across devices and organizational boundaries. Core CSP functionalities include content capture, creation, consolidation, processing and retention to support personal, team, departmental and enterprise business operations.

Dus wat kunnen we nu opmaken na deze wijziging?

1. De informatiemanagementmarkt is hoe dan ook een groeiende markt. Ongeacht de definitie is “content management” een belangrijke markt – volgens Gartner’s schatting omslaat deze 6,1 miljard dollar en groeit de markt met 8% per jaar. Een ontwikkeling die opgemerkt mag worden.

2. Dit is een markt midden in de transitie. Dit is een opvallende markt waarin een hoge concentratiegraad is: de drie grootste aanbieders vertegenwoordigen 43% van de markt, wat suggereert dat er een strijd aan de top is, gericht op het stelen en uitwisselen van marktaandeel. En dat er decentralisatie is waarbij er veel alternatieven, verschillende smaken en nieuwe spelers zijn. Een groep “anderen”, bestaande uit meer dan 1.000 aanbieders wereldwijd, bezit het nummer 1 marktaandeelslot met 29% van het segment. Ik denk dat deze splitsing voor een groot deel een gevolg is van de manier waarop de markt zich heeft ontwikkeld. In eerste instantie door de aanpak van grote bedrijven. Grote procesuitdagingen die eigendom zijn van specialisten en later door te evolueren naar een proces dat zich richt op kenniswerkers.

3. Het gevecht om de topposities door de traditionele spelers in de markt is nog maar net begonnen. Een van Gartners strategische aannames voor de CSP-markt luidt: “Tegen 2020 zal 15% van de ondernemingen hun traditionele ECM-provider hebben laten vallen ten gunste van een aanbieder die consumentachtige contentdiensten aanbiedt”.Voeg hier de tweede voorspelling aan toe: “Tegen 2020 zal 20% van de belangrijkste EFSS- en ECM-aanbieders hun bestaande aanbod omzetten in content service platforms” en er is sprake van een speelveld met meer spelers die het gevecht zullen aangaan. Niet iedereen zal slagen in dit nieuwe krachtenspel van contentdiensten. Het speerpunt wordt de integratie van het platform, de inhoud en interfaces tot algemeen gebruikte systemen (ERP, CRM, productiviteitsapplicaties, etc.). Dit door middel van algemeen beschikbare API’s voor applicatieintegratie, multirepository ondersteuning, data-integratie-uitbreidingen en out-of-the-box connectoren.

4. Technologieën zijn geen strategieën. AIIM dacht altijd al meer over ECM als een strategie in plaats van een technologie. De definitie van AIIM luidt: “ECM is noch een enkele technologie, noch een methodologie of een proces. ECM is juist een dynamische combinatie van strategieën, methoden en hulpmiddelen die worden gebruikt om informatie te verzamelen, te beheren, op te slaan, te bewaren en te leveren die belangrijke organisatorische processen gedurende de hele levenscyclus van content ondersteunt.” ECM of CSP worden meestal gelijkgesteld met technologieën, niet met strategieën. Het is het belangrijk om onszelf er voortdurend aan te herinneren dat ze niet hetzelfde zijn.

5. Strategie is leidend, technologie ondersteunend. Uiteindelijk zou de echte focus moeten liggen op wat je met content doet (strategieën) in plaats van de voortdurende zoektocht naar de middelen waarmee je dat doet (technologieën). Een van de redenen waarom AIIM drie jaar geleden begon af te wijken van de ECM-definitie was hun zorg dat deze onvoldoende de lading dekte. ECM beschrijft onvoldoende alle ‘content-y’ dingen die mensen werkelijk dagelijks doen. Hoe ze content benaderen en alle verschillende smaken van contentoplossingen die er zijn om heel verschillende problemen op te lossen. Wat organisaties doen met content is de traditionele definities voorbijgestreefd. We hebben een nieuwe “technologische routekaart” nodig voor de mogelijkheden op het gebied van informatiebeheer die essentieel zijn voor digitale transformatie en om de uitdaging aan te gaan van het radicaal herdefiniëren van ervaringen van klanten, medewerkers en partners.

Eerder schreef ik al over de verschuiving van Enterprise Content Management (ECM) naar Intelligent Informatiemanagement (IM). Om de opgeschudde markt het hoofd te bieden dient de focus te liggen op de volgende vier kerncomponenten:

  1. Het moderniseren van de informatiestructuur.
  2. Het digitaliseren van de kern van de infrastructuur.
  3. Automatisering van compliance en governance.
  4. Uitgebreide analytics en machine learning.

De meest modulaire, gebruiksvriendelijke en consumentachtige contentservices zullen de grootste kans van slagen hebben in het behalen van deze vier digitalisering strategieën.

M-Files is ontwikkeld op precies deze vier bouwstenen en helpt organisaties die doelstellingen te behalen. U kunt M-Files gratis downloaden en het zelf uitproberen. Bovendien zitten onze Nederlandse experts klaar voor een persoonlijk online vraaggesprek.

Kennisdossiers
Kennisdossiers
Lees ook

Terug naar alle artikelen.

Terug naar boven