Er was twee jaar lang de enorme hype dat Artificial Intelligence de wereld compleet ging veranderen. Maar even eerlijk, op hoeveel plaatsen heb je werkelijk te maken gehad met kunstmatige intelligentie in software die je dagelijks gebruikt? Niet echt groundbreaking te noemen. Veel mensen klagen daarom ook terecht over het feit dat AI nog steeds een hype is. M-Files maakt een einde aan deze hype en verandert werkelijk hoe wij mensen met informatie en documenten omgaan.
Toch is er wel een portie kunstmatige intelligentie waar je dagelijks mee te maken hebt. Neem bijvoorbeeld je telefoon, deze kan jou vertellen dat van je werk naar huis rijden vandaag 45 minuten duurt. Dat komt omdat je telefoon je dagelijkse woon-werkroute heeft bijgehouden. Je telefoon wist waar je werk was omdat je die locatie op je kaart hebt gemarkeerd en hij wist waar je huis was en ook op welke tijd je meestal naar huis gaat. Best krachtig en intuïtief eigenlijk. M-Files heeft deze zelfde slimmigheid in zich.
AI van vandaag heeft nog steeds menselijke hulp nodig
Kunstmatige intelligentie zie je steeds meer in oplossingen voor informatiemanagement en een van de belangrijkste toepassingen ervan is de verwerking van documenten.
Een goed voorbeeld zijn medewerkers van een vastgoedbedrijf die regelmatig huurovereenkomsten opslaan. Wanneer kunstmatige intelligentie wat input ontvangt in de vorm van geuploade huurovereenkomsten kan dit het volgende doen:
- Het geüploade document als huurovereenkomst herkennen
- Gegevens (metadata) uit het document extraheren zoals de huurder, verhuurder, datums en andere belangrijke gegevens
Klinkt behoorlijk nuttig, toch? Het maakt classificatie van documenten eenvoudiger en maakt dus ook meer intuïtieve zoekopdrachten en query’s mogelijk. Op die manier vinden mensen informatie die ze nodig hebben snel en eenvoudig.
Maar hier zit de crux: alle AI-modules voor informatiemanagement vereisen de handmatige invoer van een mens.
Het is echt een moeizaam proces om een heleboel documenten te verzamelen, ze op een bepaalde manier te annoteren en de algoritmes zo af te stemmen dat ze werken zoals je dat wilt. Dit proces ziet er alsvolgt uit:
- Of het nu gaat om een datawetenschapper of iemand die een opleiding heeft gevolgd, een mens zal een hele reeks toepasbare documenten moeten invoeren.
- Een mens probeert het algoritme te trainen door de documenten handmatig te annoteren om verwijzingen tussen datapunten te creëren.
- Zodra een mens denkt dat de nauwkeurigheid hoog genoeg is, zal hij een blinde test uitvoeren op een reeks “willekeurige” documenten.
- Als de test mislukt, terug naar stap 1. Slaagt de test dan kan hij dit model implementeren en handmatig monitoren.
In principe moet een mens dat iteratieve proces doorlopen tot het punt dat de AI op de juiste manier getraind is.
AI kan gegevens uitlezen, maar zijn het de juiste?
Veel AI-leveranciers – zelfs de grote – beweren dat ze bruikbare informatie uit een document kunnen halen. Maar hoe bruikbaar zijn die gegevens eigenlijk? Dit is wat ik bedoel:
Bestaand AI-technologie kan bijvoorbeeld een leveranciersovereenkomst scannen en bedrijfsnamen, personen, datums en andere informatie extraheren. Maar waar het vaak niet in slaagt is om de context van die informatie te bepalen. De AI kan zeggen: “Hier zijn de vijf mensen, zeven bedrijven en vier objecten die in dit document worden genoemd.” Maar wat het niet kan is zeggen: “Deze datum is de ingangsdatum. Deze persoon is de eigenaar. Dit bedrijf is de verkoper en deze is de koper.”
Context ontbreekt dus vaak in de huidige AI.
De M-Files AI verwerkt grote hoeveelheden documenten mét context
Dus, zoals je kunt zien, moest er tot nu toe nog steeds een mens aan te pas komen. Met M-Files hoeft dat niet meer. De M-Files AI is volledig zelflerend zonder configuratie. Geen AI om maar AI toe te kunnen passen, maar daadwerkelijke toegevoegde waarde. Bij M-Files gaat het erom het werk van de gebruikers te vergemakkelijken, zodat ze hun werk kunnen doen zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over de AI of documenten zelf handmatig te configureren. Met M-Files verkorten organisaties de tijd tussen aanschaf en toegevoegde waarde tot een minimum.
Wat als uw informatiemanagementoplossing gewoon kan leren van wat gebruikers doen? Wat als het gewoon kon luisteren en leren? Met de Intelligent Metadata Layer doet de AI-module dat; hij duikt automatisch in een repository vol met documenten en leert uit zichzelf.
Neem het volgende voorbeeld: gebruikers moeten voortdurend facturen en metadata invoeren voor zaken als de vervaldatum, leverancier en bedragen. Achter de schermen correleert AI die metadata met de inhoud van het document. Wanneer andere soortgelijke documenten in het ecosysteem terechtkomen, kan M-Files die informatie automatisch uit het document halen. Dit zonder dat een mens de gegevens handmatig hoeft te extraheren.
M-Files kan zichzelf leren en dus de volgende belangrijke vraag beantwoorden:
Welke gegevens vinden gebruikers belangrijk?
Een praktisch voorbeeld: de huurovereenkomst
Laten we het voorbeeld van de huurovereenkomst nemen. Waarschijnlijk staan er enkele belangrijke data in:
- de datum waarop je het ondertekend hebt
- de datum waarop het van kracht wordt
- de verhuisdatum
- de einddatum van het contract
Als je gewoon een heleboel data uit een document krijgt zonder enige context, is het van weinig waarde.
En dan de uitdaging om de verhuurder en de huurder uit een document te halen. Minder intuïtieve AI-modules kunnen je gewoon een lijst met potentiële matches geven.
U heeft een intuïtieve oplossing nodig die deze partijen nauwkeurig kan vinden binnen de inhoud van een document en M-Files heeft de intelligentie om dat te doen. M-Files begrijpt wie de verschillende partijen zijn in de context van het document.
Er wordt niet gezegd dit is een datum. M-Files zegt deze datum is de startdatum.
Er wordt niet gezegd dit is een bedrijf. M-Files zegt dit is de juridische entiteit die het huurcontract daadwerkelijk heeft ondertekend.
Dat doet M-Files helemaal uit zichzelf, zonder hulp en zonder menselijke hand.
Dit is daadwerkelijke AI en daarmee start M-Files de zoveelste revolutie in informatiemanagement.