Overslaan naar inhoud

Waarom gaan digitale transformaties vaak mis terwijl iedere organisatie het belang onderschrijft?

Over oorzaken en oplossingen

Waarom gaan digitale transformaties vaak mis terwijl iedere organisatie het belang onderschrijft?

Over oorzaken en oplossingen

In dit artikel kijken we naar de cruciale rol van digitale transformatie van organisaties en hoe dat, ondanks dat het overal op de agenda staat, lastig van de grond komt. Waar ligt het probleem en hoe kun je als organisatie daadwerkelijk stappen zetten in je digitale transformatie?

Zonder een goed fundament voor informatiemanagement is er geen digitale transformatie mogelijk

Binnen veel bestuurskamers is digitale transformatie een belangrijk agendapunt, terwijl het tegelijkertijd een heel abstract begrip blijft en vaak vooruit geschoven wordt.

Alle marktonderzoeken tonen een eenduidig beeld: bijna iedere organisatie heeft digitale transformatie op de agenda staan en is er ook van overtuigd dat het van cruciaal belang is voor de toekomst van de organisatie. Echter de stap van deze onomstotelijke urgentie naar een concrete aanpak in de praktijk blijkt minder makkelijk.

Explainer: wat is een digitale transformatie?

Er is sprake van digitale transformatie wanneer bedrijven gebruik maken van krachtige technologie om hun bedrijf te transformeren. Het is een grootschalige en organisatie brede stap om na te gaan hoe elk onderdeel van de organisatie kan worden gedigitaliseerd en geoptimaliseerd, aangezien bijna elk onderdeel van een organisatie tegenwoordig technologie nodig heeft om te draaien. Dat kan op elk gebied zijn – klantenservice, bedrijfsvoering, human resources. In het verleden werd digitale transformatie gezien als een IT-initiatief. Maar nu we in een digitale wereld leven, is digitale transformatie een synoniem geworden van bedrijfstransformatie.

Een ding is duidelijk, wil je als organisatie digitaal transformeren dan dient de infrastructuur van hoe informatie georganiseerd wordt modern, digitaal en duurzaam te zijn.

De verklaring voor deze voorwaarde is duidelijk, wanneer een organisatie geen solide fundament heeft m.b.t. hoe zij informatie beheert dan kan zij onmogelijk de aangrenzende processen digitaliseren en efficiënter maken.

Hoe pas je als organisatie ooit BI en AI toe als het niet eens mogelijk is om snel en eenvoudig documenten en informatie te vinden?

Hoe ga je als organisatie voldoen aan wet- & regelgeving en informatie governance als er geen eenduidige structuur is de metadata van de informatie in de organisatie?

Zonder een goed informatiemanagement fundament wordt dit proces onnodig tijdrovend met een grote kans op het falen van de digitale transformatie als geheel.

Stap één voor iedere organisatie is om te kijken naar hoe je informatie in en buiten de organisatie beheert.

Zonder intelligent informatiemanagement verbeter je nooit de klantervaring en -tevredenheid

Uit verschillende marktonderzoeken blijkt dat veel organisaties, vooral financiële dienstverleners, hun prioriteit leggen bij het verbeteren van de customer journey om concurrerend te blijven. Tegelijkertijd ondervinden veel organisaties talrijke obstakels om deze klantreis daadwerkelijk substantieel te verbeteren.

Deze uitdaging heeft veel overeenkomsten met de eerder genoemde digitale transformatie.

En dat is ook niet zo gek, onderzoek van AIIM toonde aan dat meer dan driekwart van de organisaties niet in staat blijkt om consistente en eenduidige klantinformatie overal en altijd beschikbaar te hebben wanneer dat nodig is. De grootste bottleneck: informatie bevindt zich in verschillende geïsoleerde systemen en applicaties. Het verbinden en synchroniseren van deze informatie lijkt organisaties maar niet te lukken.

Het is een overduidelijk gevolg van de manier waarop document intensieve organisaties omgaan met informatie. Beter gezegd, het ontbreekt aan een helicopterview en een structurele overkoepelende strategie voor het informatiemanagement van de organisatie in zijn geheel.

Door als organisatie een stapje terug te doen en te beginnen bij de basis kan de gewenste grip en controle herwonnen worden. Een intelligente informatiestrategie maakt het mogelijk om alle data, documenten en informatie, die zich wijdverspreid in verschillende applicaties, systemen en opslaglocaties bevindt, te verbinden.

Een duurzame en vloeiende transitie gebaseerd op draagvlak van binnenuit

Plannen om de informatiestrategie van de organisatie te moderniseren stuiten vaak intern op weerstand en bezwaren. Het stroomlijnen van processen, verhogen van de arbeidsproductiviteit en het elimineren van tijdrovende zoektochten naar informatie leveren onderaan de streep juist veel op. Hiervoor intern draagvlak creëren is echter een uitdaging en dan vergt het ogenschijnlijk ook nog een hoge investering.

Het opzetten van intelligent informatiemanagement in de organisatie kent echter een ander beeld. Deze aanpak bestaat uit twee fases: informatie verbinden en een organische adaptatie.

De fase van het verbinden van informatie kenmerkt zich door een gefundeerde integratie van informatiesystemen en -applicaties terwijl deze individueel hun waarde behouden in hun gebruik. Door deze gefragmenteerde informatie te verbinden creëert een intelligente informatiemanagement aanpak een aanzienlijke ROI.

Wanneer informatie binnen de organisatie geïntegreerd is met elkaar, ontstaat er ruimte om te kijken welke systemen en applicaties de organisatie kan afstoten. Door het verbinden van informatie is het niet meer een kwestie van abrupt een nieuw systeem of werkwijze de organisatie induwen. Het is juist een organische verandering die kostbare migratietrajecten voorkomt, draagvlak creëert en resultaat snel inzichtelijk maakt. Hiermee adapteert een organisatie op vloeiende manier een intelligentie informatiestrategie met vergrootte wendbaarheid, betere klantervaring, verhoogde productiviteit en kostenverlaging als gevolg.

Hoe fijn is het als u vrijblijvend kunt sparren over de eerste stappen die u kunt zetten als organisatie? Schrijf uzelf in voor een online demonstratie en bespreek uitgebreid wat er nodig is voor een juiste aanpak bij een digitale transformatie.

Kennisdossiers
Kennisdossiers
Lees ook

Terug naar alle artikelen.

Terug naar boven